زبانهای برنامهنویسی به 4 دسته زیر تقسیم میشوند:
- زبانهای برنامه نویسی ویندوزی
- زبانهای برنامه نویسی تحت وب
- زبانهای برنامه نویسی برای اپلیکیشن موبایل
- زبانهای برنامه نویسی چند منظوره
زبان سطح بالا و زبانی سطح پایین چیست؟
زبان برنامه نویسی به زبان ماشین نزدیکتر است، زبان سطح پایین محسوب میشود. یادگیری زبانهای برنامهنویسی سطح پایین به مراتب سختتر است.
زبان برنامه نویسی به زبان انسان نزدیکتر است، زبان سطح بالا محسوب میشود، در نتیجه قابلفهمتر است.
زبان برنامه نویسی برای ویندوز
زبانهایی که فقط پنجرهها (ویندوز) حرفشان را میفهمند. به زبانهایی که برای ایجاد برنامههای تحت ویندوز مورد استفاده قرار میگیرند، زبان برنامه نویسی ویندوزی (دسکتاپی) گفته میشود. در واقع برنامههایی که با استفاده از این زبانها نوشته میشوند تنها روی سیستمعامل ویندوز قابل اجرا هستند.
زبانهای زیر پرکاربردتربن زبانهای برنامهنویسی برای ویندوز هستند:
سی (C)، سی پلاس پلاس (C++)، سی شارپ (C#)، جاوا (Java)، پایتون (Python)، دلفی (Delphi)، فاکس پرو (Fox Pro)، ویژوال بیسیک (Visual Basic)، پرل (Perl)، روبی (Ruby)، گو یا گولنگ (Golang/ Go)
زبان برنامه نویسی تحت وب
زبان برنامهنویسی برای مرورگرها (مثل فرمهای ثبتنام آنلاین) با یکی از زبانهای برنامهنویسی تحت وب نوشته میشود.
زبانهای تحت وب به دو دستهی تقسیم میشوند:
-
- سمت کاربر (Front-End)
- سمت سرور (Back-End)
زبانهای برنامه نویسی سمت کاربر (Front-End)
Front End مربوط به ظاهر وبسایت است. یعنی هر چیزی که برای ما قابل مشاهده است از قبیل رنگ، فونت، باکسها، اسلایدرها و … هست.
مثال:
دقیقا مثل جلوی صحنهی تئاتر است. شما فقط میتوانید هر چیزی که جلوی صحنه است ببینید. مانند بازیگرها، لباسهای آنها، دیالوگها، گریمهای صورت، محیط بازی و … ولی به پشت صحنهی تئاتر مثل کارگردان، گریمور، سناریو و … دسترسی ندارید.
فرانت وبسایت هم مانند همین تئاتر است. شما فقط ظاهر سایت را میبینید. میتوانید با inspect گرفتن (روی صفحه کلیک راست کنید و گزینه inspect را انتخاب کنید) کدهای مربوط به فرانت اند وبسایت مدنظرتان را مشاهده کنید و ببینید از چه تکنولوژیهایی استفاده شده است. اما چنین قابلیتی برای بک اند سایت که مربوط به پشت صحنه است وجود ندارد. دلیل این مشخص نبودن اطلاعات این است که مربوط به اطلاعات و امنیت سایت میشود، پس قطعا شما نباید دسترسی به کدهای آن قسمت داشته باشید.
یک توسعهدهنده فرانت اند باید تا حد امکان به نکات، قوانین و استانداردهای Ui و Ux تسلط داشته باشد تا بتواند بحث زیبایی در ظاهر سایت و همچنین تعامل با کاربر را پیادهسازی کند.
برای برنامهنویسی فرات اند باید چه زبانهایی را بدانید؟
• HTML • CSS • جاوا اسکریپت (Javascript)
یک صفحه وب در بخش فرانت از اجزای زیر تشکیل میشود:
- Content (محتوا) این بخش وب به وسیله کدهای HTML ایجاد میشود.
- Presentation (نمایش) این بخش وب به وسیله کد های CSS ایجاد میشود.
- Behavior (رفتار) این بخش وب به وسیله JavaScript ایجاد میشود.
مثال آناتومی انسان و مقایسه با “جاوا اسکریپت، HTML و CSS” در فرانت اند:
جاوا اسکریپت تقریبا مثل روح انسان است، چیزی که باعث تعامل با جسم میشود و به ما معنی میدهد. جاوا اسکریپت نیز برای HTML و CSS حکم روح را دارد.

رابطه سیاساس، جاوا اسکریپت و اچتیامال با یکدیگر
ما تا قبل از این با استفاده از html و css فقط میتوانستیم یک وبسایت استاتیک (استاتیک به معنی عدم تعامل با کاربر است) بسازیم. در این حالت فقط یه سری مطلب، شکل، باکس و … به کاربر نشان داده میشود و هیچ ارتباطی با مخاطب برقرار نمیشود.
اما وقتی جاوا اسکریپت به داستان اضافه شود، ما قادر خواهیم بود تا سایت را دینامیک کنیم و با یوزر تعامل داشته باشیم.
زبانهای برنامه نویسی سمت سرور (Back-End)
• ASP.NET • PHP • Ruby • Java • Python • Golang
زبان برنامه نویسی چند منظوره
اگر به لیست زبانهایی که در این پست به آنها اشاره شد دقت کنید، متوجه تکرار چند اسم خواهید شد. به اینها زبانهای برنامه نویسی چندمنظوره (General- Purpose Language) گفته میشود. یعنی شما با یادگیری یکی از این زبانها میتوانید هم برای پلتفرمهای مختلف (ویندور، وب، اندروید و iOS) برنامه طراحی کنید. زبانهای زیر در این دسته قرار میگیرند.
پرکاربردترین زبانهای برنامهنویسی چند منظوره
از جمله پرکاربردترین زبانهای برنامهنویسی چندمنظوره میتوان به موارد ذیل اشاره کرد: پایتون، پی اچ پی، جاوا اسکریپت، جاوا، سی شارپ، سی، سی پلاس پلاس، گو، آر، سوئیفت، اسکالا و روبی
فریم ورک (framework) چیست؟
فریم ورک به معنی چارچوب میباشد. فریمورک برنامهنویسی مجموعهای از کتابخانهها (code libraries)، استانداردها و قوانین کدنویسی است که در بستر یک چارچوب نرمافزاری در اختیار برنامهنویسان قرار میگیرد. برای زبانهای برنامهنویسی، انواع مختلفی فریمورک توسعه داده شده است.
فریمورکهای برنامهنویسی برای هدفی خاص ایجاد شدهاند، برای مثال میتوان به فریم ورکهای وب، فریمورکهای توسعه اپلیکیشن موبایل و… اشاره کرد. بنابراین فریم ورکهای برنامهنویسی، به برنامه نویسان کمک میکنند کدهای کمتری بنویسند و سریعتر به نتیجه برسند.
در فرآیند برنامهنویسی بخش زیادی از کدهایی که برنامهنویس مینویسد، تکراری خواهند بود. زیرا اپلیکیشنها معمولا در بسیاری از ویژگیها و بخشها مشترک هستند. تکرار کدها برای برنامهنویس در دراز مدت میتواند بسیار خستهکننده باشد. بنابراین فریمورکها برای حل این مساله بستری برای برنامهنویسان مهیا کردهاند تا بسیاری از ویژگیهای مشترک در اپلیکیشنها را به صورت پیشفرض در اختیار برنامهنویس قرار دهند.
زمانی که برنامهنویسان از فریمورکها استفاده میکنند، باید حتما به قوانین و استانداردهای آن پایبند باشند، زیرا این امر باعث میشود که برنامه نویس کدهایی خوانا، استاندارد و قابل اعتماد بنویسد. بنابراین فریم ورکها توسعه و مقیاس پذیری پروژههای بزرگ را آسانتر میکنند. استفاده از فریم ورکها در ساخت وب اپلیکیشنها از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا در این حوزه ویژگیهایی مانند امنیت بالا، بروزرسانی مرتب، پشتیبانی و… بسیار حیاتی میباشند.
تفاوت فریم ورک و کتابخانه چیست؟
کتابخانه (Library) و فریم ورک (Framework ) هر دو یک سری کدها در زبانهای برنامهنویسی مختلف هستند که توسط توسعه دهندهها یا developerها نوشته شده، تست شده و بهینه شدهاند تا سایر توسعه دهندهها از آنها در پروژهی خود استفاده کنند. در واقع هدف از ایجاد فریم ورک و کتابخانه این است که بار یکسری کدها را از دوش برنامه نویس بردارند. در بیشتر مواقع از این دو به عنوان یک مفهوم استفاده میشود در صورتی که این دو با یکدیگر تفاوت دارند.
کتابخانه (Library)
کتابخانه یک فایل است که مجموعهای از کدها را درون خود دارد و هر زمان در پروژه به متدها و توابع آن احتیاج بود، میتوان به راحتی آن را فراخوانی کرد. برای مثال Jquery یک کتابخانه است که در صفحات وب برای پیاده سازی یکسری جلوهها در بخش Front-end استفاده میشود. برای استفاده از کتابخانهی Jquery ابتدا کدهای آن را از وب سایت دانلود کرده، سپس با استفاده از تگ script آن را در سند HTML، بارگذاری میکنیم. و در ادامه هر جایی از پروژه که خواستیم، متدهای آن را فراخوانی میکنیم.
فریم ورک یا چارچوب (Framework )
Framework همانطور که از نامش پیداست، یک چهارچوب است. این به این معنی است، زمانی که میخواهیم از یک فریم ورک در پروژهی خود استفاده کنیم، چهارچوب و اسکلت بندی پروژه بر پایهی آن فریم ورک بنا میشود. در واقع فریم ورک برای برنامه نویس بستری را فراهم میکند تا بتواند کدهای خود را درون آن بنویسد و این فریم ورک است که تصمیم گیری میکند کی و کجا از این کدها استفاده کند.
در نتیجه اگر بخواهیم از فریم ورک در پروژه استفاده کنیم، باید در ابتدای پروژه این کار را انجام دهیم در صورتی که از کتابخانه در هر زمان که احساس نیاز کردیم، میتوانیم استفاده کنیم. همچنین از چند فریم ورک به طور همزمان نمیتوانیم در یک پروژه استفاده کنیم. این در حالی است که میتوانیم از چندین کتابخانه به صورت یکجا در پروژهی خود استفاده کنیم.
پایتون (Python)
در دنیای برنامه نویسی، پایتون یک زبان چندمنظوره، کاربردی، سطح بالا و در عین حال ساده است. ساختار دادههای داخلی و آماده این زبان برنامه نویسی، آن را در سطح بالاترین زبانها قرار داده است که نحوه نوشتار ساده و همچنین همگام شدن آن با انواع سیستم عاملها، آن را به زبانی پرکاربرد تبدیل کرده است. کتابخانه استاندارد و همچنین گسترده آن به صورت منبع باز بدون هیچ گونه هزینهای برای همه سیستم عاملهای اصلی در دسترس است و تمام برنامه نویسان میتوانند از آن استفاده کنند.
زبان برنامه نویسی پایتون از “ماژولها” (modules) و “بستهها” (packages) استفاده میکند، بدین معنا که برنامههای این زبان قابل طراحی به سبک “ماژولار” (modular) هستند و کدهای نوشته شده در یک پروژه در پروژههای گوناگون دیگر نیز قابل استفاده مجدد محسوب میشوند.
هنگامی که کاربری ماژول یا بسته مورد نیاز خود را توسعه داد، خودش یا دیگر علاقمندان (در صورتی که کد در اختیار عموم قرار بگیرد) میتوانند آن را برای استفاده در دیگر پروژهها گسترش دهند. “ایمپورت” (Import) و “اکسپورت” (Export) کردن این ماژولها نیز کار آسانی است.
میتوان از زبان برنامه نویسی پایتون برای ساخت وبسایتها، توسعه «واسط گرافیکی کاربر» (GUI | Graphical User Interface) و تحلیل داده استفاده کرد. این یعنی پایتون قابلیتهای زبانهای برنامهنویسی گوناگون را در یکجا گرد هم آورده و میتواند تنها زبانی باشد که یک برنامهنویس برای کلیه وظایف لازم در حین توسعه به آن نیاز دارد.
ویژگیهای زبان برنامهنویسی پایتون:
- تفسیر شده
- شی گرا
- سطح بالا (High Level)
- کارایی و بهرهوری بسیار بالا
- پشتیبانی از ماژولها و بستههای آماده
- در دسترس بودن گسترده کتابخانههای استاندارد برای تمام سیستمعاملها
فریمورکهای (چارچوبها) پایتون
فریمورکها مثل هدیهای برای برنامهنویسان وب با پایتون است چون که زندگی را برای آنها آسان میکند.
- جنگو (Django)
- فلسک (Flask)
- تورنادو (Tornado)
- چریپای (CherryPy)
- پیرامید» (Pyramid)
- باتل (Bottle)
- Web2py
- و …

10 فریمورک محبوب پایتون
در حالت کلی فریمورکهای پایتون به سه بخش تقسیم میشوند:
1- full-stack
فریمورکهایی که در این دستهبندی قرار میگیرد یک راهحل کامل برای نیاز توسعهدهندگان است.
2- micro-framework
این نوع فریمورکها نسبتا سبکی هستند که امکانات اضافی ارائه نمیدهند. فریمورک Micro frameworks یا به عبارت دیگر Non-full stack زبان پایتون فریمورکهایی هستند که برعکس فریمورکهای نوع full – stack کامپوننتهای زیادی به همراه خود ندارند.
3- asynchronous
با کسب محبوبیتهای اخیر، هر Asynchronous یک Microframework است که توانایی این را دارد تا اتصالات متقارن بسیار زیادی را هندل کند.
جنگو (Django)
جَنگو یک وب فریمورک پایتونی رایگان و اپن سورس (Open-source) است که با هدف توسعه سریع، آسان و کارآمد، توسط توسعهدهندگان ساخته شده است. در جنگو میتوانید بدون اختراع مجدد چرخ، فقط روی نوشتن برنامه خود تمرکز کنید. جنگو حرفهای بودن را در کنار سادگی و سرعت به همراه دارد.
این چارچوب چیزی بیش از یک مجموعه از ماژولها که توسعه را آسانتر میکنند نیست. این ماژولها با هم گروهبندی شدهاند و به کاربر امکان ساخت برنامههای کاربردی یا وبسایتها را از یک منبع موجود به جای نوشتن آنها از پایه میدهند. به بیان دیگر، اگر کاربر قصد داشته باشد یک وبسایت را از پایه بسازد، باید کلیه این مولفهها را ساخته و توسعه دهد. در عوض، با استفاده از یک چارچوب، این مولفهها به صورت ساخته شده وجود دارند و تنها نیاز به پیکربندی آنها به شکل مناسب برای وبسایت کاربر است.
چارچوبها در درجه اول با این هدف ایجاد شدند تا در وقت توسعهدهندگان صرفهجویی شود و جنگو نیز از این قاعده مستثنی نیست.
برخی از کارکردها: پشتیبانی از احراز هویت (authentication support)، پنل مدیریت (Management Panel)، پنل مدیر (Admin Panel)، فرمهای تماس (contact forms)، جعبه نظرات (comment boxes)، پشتیبانی از بارگذاری فایل (file upload support) و …
سایر:
ممکن است برای بسیاری از افراد جالب توجه باشد که جنگو با در نظر داشتن «توسعهدهندگان فِرانتاند» (front-end developers) ساخته شده است. «جنگو یک زبان قالب است که طراحی شده تا افرادی که با HTML کار میکنند، مانند طراحان یا توسعهدهندگان Front-end در کار با آن راحت باشند و به سادگی آن را بیاموزند.
پی اچ پی (PHP)
PHP (Hypertext Preprocessor) مخفف «زبان پیشپردازندهی فوقمتنی» و یک زبان برنامهنویسی تحت سرور است. PHP محبوبترین زبان برنامهنویسی «بکاِند» (Backend) محسوب میشود.
از این زبان برای توسعهی وبسایتهای پایا و پویا یا برنامههای تحت وب استفاده میشود. یادگیری آن آسان است و مستقل از هر سیستم عاملی است. اسکریپتهای PHP فقط در سروری که PHP نصب کرده است قابل تفسیر هستند. رایانههای کلاینت برای دسترسی به اسکریپتهای PHP فقط به یک مرورگر وب نیاز دارند.
همه وبسایتهایی که با PHP نوشته شدهاند، کاملا قابل تنظیم هستند و میتوانند به راحتی مطابق با نیازهای مشتریان تغییر شکل یابند. همچنین سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس، دروپال، جوملا و … اساسا بر اساس PHP طراحی شدهاند
فریمورکهای (چارچوبها) PHP
- لاراول (Laravel)
- سیمفونی (Symphony)
- کدایگنیتر (Codeigniter)
- فالکون (Phalcon)
- کیک پی اچ پی (CakePHP)
- زند (Zend)
- Yii

فریم ورکهای محبوب PHP
لاراول (Laravel)
لاراول یکی از محبوبترین فریمورکهای PHP است. لاراول فریم ورکی مبتنی بر معماری MVC (Model View Controller) است که به صورت رایگان و متن باز ارائه شده است. این فریمورک مقیاس پذیری بالا، توسعه سریع و نیاز به سرور اختصاصی دارد.
سیمفونی (Symphony)
سیمفونی سابقه بیشتری نسبت به سایر فریم ورکهای PHP دارد و بسیار قابل اطمینان و منطعف است. این فریم ورک پایه و اساس فریم ورک لاراول را تشکیل میدهد.
بسیاری از برنامه نویسان PHP بر سر دو راهی لاراول یا سیمفونی قرار میگیرند. انتخاب یکی از آنها به عنوان فریم ورک بهتر کاری سخت خواهد بود. هر دو فریم ورک بسیار کارآمد هستند و مزیتهای مشترک و خاصی دارند.
اگر فریم ورک لاراول را خانهای از پیشساختهشده در نظر بگیریم که فقط مسئولیت چیدمان وسایل آن بر عهده شما باشد، فریم ورک سیمفونی مانند مصالح ساختمانی است که در اختیار شما قرار میگیرند و امکان ساخت یک ساختمان کامل مطابق با سلیقه و نیازتان را در برای شما فراهم میسازد. بنابراین برای برنامه نویسان و توسعه دهندگانی که علاقه مند به ایجاد ساختارهای برنامه نویسی خاص خود هستند، طراحی سایت با سیمفونی یک انتخاب مناسب است.
جاوا اسکریپت (JavaScript)
جاوا اسکریپت ابتدا با هدف استفاده در ظاهر وب سایت ایجاد شد اما با پیشرفت چشمگیری که داشته، امروزه برای توسعه اپلیکیشنهای اندروید، IOS، سمت سرور و… استفاده میشود.
جاوا اسکریپت یک زبان تفسیری و سطح بالا است. جاوا اسکریپت» (JavaScript)، یک زبان برنامهنویسی فرانتاِند (frontend) است. این زبان، به طور گستردهای برای ساخت برنامههای کاربردی فرانتاِند تعاملی مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال، هنگامی که روی دکمهای کلیک میشود و یک «پاپآپ» (Popup) باز میشود، منطق آن با زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت پیادهسازی شده است.
یکی از مهمترین مزیتهای یادگیری جاوا اسکریپت این است که به راحتی میتوانید از کتابخانهها و فریمورکهای قدرتمندی مثل Nodejs، React، React Native و Electron استفاده کنید. چراکه همهی این فریمورکهای قدرتمند مبتنی بر زبان جاوا اسکریپت هستند. علاوه بر این اگر به زبانهای نشانهگذاری HTML و CSS مسلط شوید مطمئناً یادگیری جاوااسکریپت برایتان سادهتر خواهد شد. قدرت و کاربردهای فراوان جاوا اسکریپت، این زبان را به یکی از محبوبترین زبانهای برنامهنویسی تبدیل کرده است.
زبانی برای توسعهی وب است که در درجهی اول، برای اتصال عناصر تعاملی به برنامههای تحت وب و مرورگرها به کار گرفته میشود و یک زبان برنامهنویسی فرانتاند است. همینطور، میتواند برای ساخت پویانماییها و کنترل رابطهای تحت وب مورد استفاده قرار بگیرد. یکی از مزایای آن این است که تمام مرورگرهای جدید را پوشش میدهد. همینطور میتواند برای توسعهی بکاند نیز با کمک Node.js/ نود.جیاس مورد استفاده قرار گیرد.
طبق اطلاعات اعلام شده جاوا اسکریپت توسط ۹۵.۲٪ از کل وبسایتها استفاده میشود.
فریم ورک های جاوا اسکریپت استخوان بندی اصلی توسعه ی صفحات وب هستند و برنامه نویسان را قادر می سازند تا به راحتی جاوا اسکریپت ها و HTML های قدرتمند طراحی تولید کنند.استفاده از فریم ورک های جاوا اسکریپت به شما این فضا را می دهد تا بدون نگرانی در مورد پیچیدگی های کدنویسی و عیب یابی از کدها، بر روی المان های تعاملی رابط کاربری خود تمرکز کنید.
انواع فریم ورکهای فرانت اند جاوا اسکریپ
- انگولار جی اس (Angular.js)
- ویو جی اس (Vue.js)
- اوریلا جی اس (Aurelia.js)
- امبر جی اس (Ember.js)
- ناکس جی اس (Nuxt.js)
- (Mithril)
- (Svelte)
- (Gridesome)
- Polymer.js
- ری اکت نیتیو (React Native) >> برای موبایل
انواع فریم ورکهای بک اند جاوا اسکریپ
- Node.js
- Express.js
- Meteor.js
- (Next.js)
- (Gatsby)
انواع کتابخانههای فرانت اند جاوا اسکریپ
- ری اکت جی اس (React.js)
- بک بون (backbone)
- جی کوئری
انگولار جی اس (Angular.js)
Angular.js یا انگیولار یکی از محصولات گوگل (عرضه 2010) است که به نوعی میتوان آن را پدر فریمورکهای دیگر جاوا اسکریپت نامید. فریمورک Angular.js درحالحاضر بزرگترین انجمن کدنویسان را دارا میباشد.
فریم ورک AngularJS با اضافه کردن ویژگیهای مورد نیاز برای تولید نماهای (view) دینامیک قدرتی فوقالعاده به HTML داده است. این فریمورک با توجه به دستورات موجود درون آن ویژگیهای HTML را گسترش داده است. گسترش ویژگیهای HTML با استفاده از AngularJS بسیار ساده است. شما میتوانید از دستورالعمل استاندارد AngularJS استفاده نمایید و یا بصورت سفارشی (custom) از آن بهرهگیری کنید.
ویو جی اس (Vue.js)
Vue Js (ویو جی اس) یکی از محبوبترین فریمورکهای جاوا اسکریپت است که در سال 2014 توسط آقای Evan ارائه شد. آقای ایوان قبل از نوشتن فریمورک Vue Js در شرکت گوگل درحال توسعه Angular بود که تصمیم میگیرد این فریمورک را طراحی کند، ولی با حجم بسیار کمتر از Angular فریمورک Vue Js در مقایسه با فریمورک انگیولار و کتابخانه ریکت حجم بسیار کمتری داشته و این در سرعت لود سایت، حجم سورس کد سایت و سئوی سایت تاثیر چشمگیری دارد.
Node.js
رانتایم است. که کد های جاوا اسکریپت خودتان را سمت سرور اجرا کنید و بک اند وب سایت های خودتان را پیاده سازی کنید.
Node.js یک محیط زمان اجرای جاوا اسکریپت در سمت سرور است که روی سیستم عاملهای مختلف قابل اجرا بوده و منبع باز است.
Node.js به عنوان یک محیط اجرا برای جاوااسکریپت به حساب می آید. شما به وسیله Node.js می توانید جاوااسکریپت را بر روی زبان هایی همچون جاوا و پایتون اجرا نمایید. با اجرای Node.js بر روی سرور می توانید به جای استفاده از زبان سمت سرو، از جاوااسکریپت استفاده نمایید. کاربر اصلی Node.js، استفاده از جاوااسکریپت به عنوان یک زبان سمت سرور همچون PHP می باشد.
ری اکت (React)
کتابخانه React کتابخانه ای می باشد که به شما این امکان را می دهد تا بتوانید کد های خود را به قسمت های کوچکتری تقسیم کنید. این کتابخانه در ساخت رابط های کاربری و اجزای (Component) صفحات وب مورد استفاده قرار می گیرد. React توسط فیسبوک و مجموعه ای از توسعه دهندگان و شرکت ها تولید شده است.
هرکسی که در زمینه توسعه وب کار کرده باشد میداند که ریاکت یکی از بهترین کتابخانههای جاوااسکریپتی برای رابط کاربری است، این کتابخانه هر روز پیشرفتهای بسیاری میکند و در حال تبدیل شدن به یک فریمورک بسیار کامل و ایدهآل جاوااسکریپتی است. پروسه انجام پروژهها در این کتابخانه یکسان است و شما تنها با استفاده از این مورد و مستقل از دیگر موارد میتوانید یک اپلیکیشن کاملا پویا را ایجاد کنید. یکی دیگر از فواید بسیار خوب این کتابخانه آن است که با سئو سازگاری بالایی دارد.
ری اکت یک کتابخانه اوپن سورس از جاوا اسکریپت هست که در سال 2013 توسط فیسبوک ارائه داده شده است که هدف از ایجاد آن توسعه هر چه راحت تر Ui بود.
توجه: در برخی سایتهای از این کتابخانه به عنوان فریمورک یاد کردهاند.
Express.js
اکسپرس جی اس یک فریم ورک متن باز برای محیط اجرایی Node.js است که در سال 2010 عرضه شد، به وسیله این فریم ورک می توانید اپلیکیشن های وب یا Api های مختلف بسازید.
در حقیقت اکسپرس جی اس را می توان یکی از برترین فریم ورک های مخصوص بک اند یا همان سمت سرور زبان جاوا اسکریپت دانست.
برنامهنویسی Net. چیست و چه کاربردی دارد؟
برنامهنویسی Net. ابزاری است که برای کار با زبانهای برنامهنویسی به وجود آمده و شامل تکه کدهایی است که از قبل برای مقاصد خاص نوشته شدهاند و به همین خاطر Net. را یک کتابخانه به حساب میآورند. این کتابخانه یک ابزار متن باز است و با اعمال تغییرات در آن میتوان نسخههای جدید و دلخواهی از آن را ایجاد کرد. به عبارتی با وجود Net. موقع برنامهنویسی دیگر نیازی به پیمودن مراحل پیشنیاز و از قبل تعیین شده نیست و میتوان مستقیما به سمت هدف اصلی رفت.
انواع Net.
امروزه Net. تقریبا توسط تمام دستگاهها و پلتفرمها پشتیبانی میشود و انواع مختلفی از آن توسعه داده شده است که از آن جمله میتوان به .Net core، .Net framework، universal windows platform. و Microsoft .Net اشاره کرد.
Net. از چه زبانهایی پشتیبانی میکند؟
در حال حاضر تعداد زیادی از زبانهای برنامهنویسی قابلیت استفاده از Net. را دارند اما بیشترین کاربرد آن در زبان #C است. با این حال در زبانهایی مثل پایتون و جاوا نیز از Net. استفاده میشود.
ASP چیست؟
ASP مخفف Active Server Page و یک زبان اسکریپت نویسی است که درون IIS اجرا میشود و توسط مایکروسافت ایجاد شده است. اسکریپتهای ASP را از طریق جاوااسکریپت یا ویژوال بیسیک ایجاد میکنند و با بکارگیری آنها میتوان به صورت حرفهای به طراحی صفحات وب و یا طراحی سایت با اجزا پویا پرداخت، اطلاعات را از فرمها دریافت کرد و در یک پایگاه داده ذخیره نمود و صفحات گوناگون را به هم پیوند داد.
ویژگیها، کارکردها و مزایای ASP
- عملکرد عالی
- یکی از سریعترین چارچوبها برای طراحی سایت است.
- مستقل بودن زبان در ASP و قابلیت استفاده در انواع مختلف زبانهای برنامهنویسی
- قابلیت پشتیبانی از سوکتهای وب
- پشتیبانی از قابلیت جهانیسازی و سازگاری با همه مناطق
- فراهم کردن امکان تفکیک بخشهای مختلف اپلیکیشن مثل ورودی، واحد پردازش و خروجی
- کار با آن آسان است
- برخورداری از قابلیت شخصیسازی و تعمیمپذیری
- ویژگیهای امنیتی مناسب
معایب ASP
- علیرغم اینکه این زبان از آپشنهای امنیتی بسیار خوبی برخوردار است، اما گاهی برای حفاظت از برخی اپلیکیشنهایی که با ASP نوشته میشود نیاز به مراقبتهای زیادی است.
- گاهی تغییراتی که روی اپلیکیشنها داده میشود، ممکن است علیرغم اجرا شدن روی نسخه کنونی، در نسخههای بعدی دیگر اجرا نشود.
- این چارچوب در سندسازی چندان قوی نیست. منظور از سندسازی، متنی است که در کد منبع( source code) نوشته میشود و نحوهی عملکرد اپلیکیشن و چگونگی استفاده از نرمافزار را توضیح میدهد.
- استفاده از این زبان برنامهنویسی هزینهبر است.
- در دسترس قراردادن اپلیکیشن از طریق یک درگاه الکترونیکی که به آن porting گفته میشود، برای آن دسته از اپلیکیشنهایی که با ASP نوشته میشوند، از یک سرور به سرور دیگر هزینه زیادی دارد.
با وجود تمام توضیحاتی که داده شد، این زبان در حال حاضر تقریبا منسوخ شده و جای خود را به ASP.Net داده است که در ادامه به معرفی آن خواهیم پرداخت.
ASP.Net چیست؟
ASP.Net، نسل جدید ASP و در واقع یک تکنولوژی توسعه وب رایگان است که برای ساختن اپلیکیشنهای وب و وبسایت از Net. استفاده میکند و بر این اساس، کلیه زبانهایی که از پلتفرم Net. پشتیبانی میکنند، میتوانند در ایجاد صفحات داینامیک ASP.Net استفاده شوند.
کاربرد ASP.Net
- Net. کاربردهای فراوانی دارد که مهمترین آنها به شرح زیر است:
- میتواند هرگونه محتوای وب را به صورت داینامیک اضافه کند، تغییر دهد و یا ویرایش کند.
- سفارشیسازی صفحات وب برای کاربران
- امنیت بالا به دلیل غیرقابل مشاهده بودن کدهای Net. از طریق مرورگر
- کاهش ترافیک شبکه
- دسترسی به پایگاه داده و بازگردانی نتایج به مرورگر
- پاسخ به درخواستهای کاربران
تفاوت ASP.Net با ASP
در تکنولوژی ASP.Net، صفحهبندی صفحات و کدنویسی، کاملا از دولایه متفاوت تشکیل شده و به صورت جداگانه انجام میشوند. این امر به برنامهنویس این امکان را میدهد که بارها و بارها در پروژههای مختلف، بدون هرگونه تداخل و نیاز به تغییر در ساختار کدها، از یک تکه کد ثابت و از پیش نوشتهشده استفاده کند. در صورتی که در ASP قدیمی، برنامهنویس برای هر پروژه جدید مجبور است میزان زیادی کد را از صفر بنویسد.
برای چارچوب Net. هم امکانات ویرایش و توسعه زیادی فراهم شدهاست که معروفترین آنها Visual studio.Net است و تا حد قابل قبولی نیاز به کدنویسی دستی را از طریق رابط کاربری خود برطرف میکند. با این وجود برای ASP محیط خاصی پیشبینی نشده و معمولا از فرانت پیج یا دریم ویور استفاده میشود.
پسوند فایلهای ASP.Net به شکل aspx. و پسوند فایلهای ASP به صورت asp. است.
در ASP برای هر فعالیت خاص، به یک بسته یا کامپوننت مخصوص همان فعالیت نیاز است اما در ASP.Net به خاطر وجود کتابخانه Net. تقریبا تمامی فعالیتها از قبل پیشبینی شدهاند و نیازی به استفاده از کامپوننتهای اضافی نیست.
SQL چیست؟
SQL مخفف Structerd Query Language(زبان کوئری ساختیافته) یک زبان برنامه نویسی استاندارد تحت وب برای طراحی سایت است که برای ارتباط با پایگاههای داده مورد استفاده قرار میگیرد. از SQL به منظور افزایش، کاهش و یا تغییر داده ها مورد استفاده میشود. همچنین به وسیله آن میتوان اشیای جدیدی در پایگاه داده مانند خود پایگاه داده و جدولها ایجاد کرد.
اس کیو ال دارای چند استاندارد می باشد که تا به حال عرضه شده است. در طراحی سایت این استاندارد ها شامل:
- SQL 8
- SQL 89
- SQL 92
- SQL 1999
- SQL 2003
- SQL 2005
- SQL 2008
- SQL 2011
برخی از سیستم های مدیریت ارتباط پایگاه داده که از SQL استفاده می کنند عبارتند از: اوراکل (Oracle)، سایبیس (Sybase)، مایکروسافت SQL سرور، اکسس (Access)، انگر(Ingres) و غیره. دستورات استاندارد SQL مانند “انتخاب”، “Insert”، “به روز رسانی”، “حذف”، “ایجاد”، و ” Drop” را تقریبا برای انجام تمام کارهایی که در پایگاه داده لازم است می توان استفاده کرد.
دستور زبان SQL
دستورات زبان SQL پنج دسته هستند که عبارتنداز:
(Date Definition Language)DDL :زبان تعریف داده ها می باشد که با استفاده از دستورات خاصی که دارد، امکان حذف و یا اضافه کردن یک جدول از بانک اطلاعاتی را به برنامه نویس میدهد.
(Data Manipulation Language) DML: زبان پردازش داده ها است که از آن در تغییر جداول استفاده می شود. این زبان سه دستور اصلی دارد که عبارتند از Insert , Update , Delete
(Data Control Language) DCL: این ویژگی دستورات مدیریت و کنترل داده ها را برعهده دارد و کاربرد اصلی آن کنترل داده های بانک های اطلاعاتی و دسترسی این داده ها به دیگر کاربران است. این ویژگی از چهار دستور اصلی پشتیبانی می کند که عبارتند ازAlter Password , Revoke , Grant , Create Synonym
(Data Query Language) DQL: این ویژگی، دستورات پرس و جوی داده ها را برعهده دارد که تنها از یک دستور به نامSelect تشکیل شده.
دسته بعد دستورات كنترلي Transaction ها ميباشد كه امكان مديريت تراكنشي بانک اطلاعاتي را براي كاربر فراهم ميسازد و از دستورات Commit , Rollback , Savepoint , Set Transaction تشكيل شده اند.
و دسته اخر كه تکمیل گر دستورات دسته قبل بودند دستورات مديريت داده ها هستند كه امكان بررسي و تحليل عمليات داخل بانك اطلاعاتي را فراهم مي كنند.در ضمن يادتان باشد كه اين مديريت را با مديريت بانك اطلاعاتي اشتباه نگيريد.
MySQL چیست؟
MySQL یکی از مشهورترین سیستمهای مدیریت دیتابیس است که به صورت رابطهای منبع باز (open source) با یک مدل کلاینت – سرور خدمات دهی میکند و قابلیت اجرا شدن در بیش از ۲۰ نوع پلت فرم مختلف شامل Linux ، Windows را دارد و اغلب به صورت ترکیبی با زبان برنامهنویسی PHP استفاده می شود. از آن میتوان به عنوان جایگزین SQL server و یا Microsoft Access استفاده کرد. یادگیری MySQL بسیار آسان است چرا که بسیاری از امکانات پیشرفته را پشتیبانی نمیکند و استفاده از آن برای Database های ساده و معمولی، پیشنهاد میشود.
کاربرد mysql
شما به کمک مای اس کیو ال می توانید به راحتی به اطلاعات خود، همچون عکس، فیلم، و… دسترسی پیدا کنید و طبق نیاز خود آن ها را پاک، مشاهده و … نمایید. علاوه بر این می توانید با MySQL، اطلاعات خود را در دیتابیس ذخیره نمایید.
تفاوت sql و mysql چیست؟
علیرغم تصورات رایج، MySQL و SQL یکسان نیستند. توجه داشته باشید که MySQL نام تجاری نرم افزاری است که مدل کلاینت – سرور را، پیاده سازی میکند و این پیاده سازی از طریق دستورات SQL که بالاتر در مورد آنها صحبت کردیم، انجام میشود.
جی کوئری(jQuery) چیست؟
جی کوئری (jQuery) رایجترین کتابخانه جاوا اسکریپت است که با حجم کد کمتر، بیشترین کار را انجام می دهد و اینگونه موجب میشود کار با HTML آسانتر گردد. این کتابخانه کارکردهای زیادی برای دستکاری عناصر صفحههای وب ارائه میکند که این ویژگی برای ایجاد محتوای داینامیک، بسیار مفید است.
از آنجا که جی کوئری موجب مسدود شدن رندر صفحه میشود، باید آن را پیش از نمایش صفحه بارگذاری کنید که برای کاربران موبایل چیز خوبی محسوب نمیشود. اگر میخواهید وبسایت غالباً استاتیک خود را تا حد امکان روی همه دستگاهها در سریعترین زمان ممکن بارگذاری کنید، احتمالاً بهتر است به جای جی کوئری از جاوا اسکریپت خالص استفاده کنید. اما اگر وبسایت شما به مقدار زیادی دینامیک است، جی کوئری و دیگر کتابخانهها ارزش استفاده را دارند، چون سرعت توسعه را بالا میبرند. برای وبسایتهای داخل سازمانی، پنلهای ادمین یا هر چیزی که در مواجهه با کاربر نیست، گنجاندن جی کوئری موجب ایجاد هیچ دغدغهای نخواهد بود.
از جیکوئری در چه جاهایی استفاده می شود؟
همانطور که گفته شد، جی کوئری یک فایل چند کیلوبایتی است، اما همین فایل کوچک، قدرت فوق العادهای دارد و کارهای بسیار زیادی میتوان با آن انجام داد. از جمله:
- افزودن انیمیشن ها و افکت های زیبایی به المان های طراحی سایت.
- ارسال درخواست های Ajax به سمت سرور و دریافت کردن اطلاعات بدون refresh صفحه از دیتابیس.
- اضافه، حذف، ادیت و… تگ های HTML یا محتویات داخل صفحه وب.
- ساختن اسلایدرهای عکس.
- طراحی منوهای باز شونده
HTML (زبان نشانه گذاری)
HTML (Hyper Text Markup Language) یک زبان نشانه گذاری است. زبان نشانه گذاری نه برنامه نویسی!
اولین قدم برای یادگیری فرات اند سایت، html است. html دقیقا مثل اسکلت بدن است و اساس یک وبسایت را تشکیل میدهد که سایت بر پایههای آن استوار است.
زبان HTML یک زبان نشانهگذاری است و اصطلاح زبان برنامهنویسی HTML یک اصطلاح اشتباه است.
طبق تعریفی که برای صفحات استاتیک و پویا (داینامیک) داشتیم، HTML برای طراحی صفحات استاتیک استفاده میشود و به دلیل نداشتن امکانات و توابع داینامیک یک زبان برنامهنویسی به حساب نمیآید. با توجه به همین مورد کدهای نوشتهشده به زبان اچ تی ام ال، توسط نرمافزار های خواندن فرمتهای داکیومنت مانند مایکروسافت ورد قابل خواندن است.
Html زبان استاندارد طراحی صفحات وب است و کلیه کدهای صفحه اعم از طرف سرور و طرف مشتری در نهایت به کدهای HTML تبدیل شده و توسط مرورگر نمایش داده می شوند.
به عبارت دیگر مرورگر ها هیچکدام از کدها و کنترلهای سمت سرور همچون کدهای asp و php را نمیشناسند و کد قابل فهم برای آنها اچ تی ام ال میباشد. کامپایلرهای زبانهای برنامهنویسی سروری درنهایت کدهای خود را برای نمایش به کد اچ تی ام ال تبدیل میکنند و برای مرورگر میفرستند تا به کاربران نمایش داده شود.
این زبان بر خلاف بسیاری از زبانھای برنامهنویسی فاقد دستورھایی ھمچون ساختارشرطی، حلقه، توابع و… است. در عوض این زبان از ساختار سادهای به نام Markup Tag یا به اختصار Tag (برچسب) تشکیل شده است. در واقع اچ تی ام ال یه نوع دستور بیشتر ندارد و آن ھم ھمین Tagھا ھستند.
تگها عناصری هستند که وظایف گوناگونی دارند و با فراخوانی هر کدام کارشان شروع شده و با بستن تگ کارشان تمام میشود. مثلا برای نوشتن پاراگرافها در زبان HTML از تگ p استفاده میشود و زمانی که پاراگراف تمام شده، تگ هم بسته میشود. همچنین برای نشان دادن لینکها از تگ a استفاده در صفحات وب استفاده میشود. برای مثال:
تنوع تگها در HTML بسیار بالاست و این تگها در نسخههای جدید در حال پیشرفت و بهبود هستند. مثلا تگ
که برای تقسیم کردن صفحه به بخشهای مختلف به کار میرود، تقریبا بخش جدا نشدنی در طراحی سایت میباشد. پس اگر قصد دارید بر این زبان مسلط شوید، به شما توصیه میکنیم که به بررسی و مطالعه تگهای مختلف HTML بپردازید.
زبان HTML هیچ ظاهری ندارد و به کمک مکمل خود یعنی CSS ظاهر و شکل و شمایل میگیرد. هم HTML و هم CSS سادهترین زبانهای کامپیوتری و نشانهگذاری هستند.
برای ساخت فایل html کافی است کد های بالا را در notepad ویندوز کپی کرده و با پسوند .html ذخیره کنید.
فایل ذخیره شده را با یکی از مرورگرهای نصب شده بر روی ویندوزتان باز کنید تا اولین کدنویسی html خود را انجام داده باشد
CSS (زبان استایلدهی)
CSS (Cascading Style Sheets) یک زبان استایلدهی است که به تگهای html خاصیت و زیبایی میبخشد. معنای لغوی آن صفحات استایل آبشاری است. حالا چرا آبشاری؟ چون دستورات CSS اعمالشده به هرعنصر، بر فرزندان آن عنصر نیز تاثیر دارند.
CSS درست مثل ظاهر جسم ما است. تمام چیزهایی که استخون ما را پوشش دادهاند. مثل گوشت، پوست، رنگ، مو و هر چیزی که به جسم ما زیبایی میدهد. در واقع اگر انسان اینها را نداشت فقط استخوان بود! بنابراین html خالی و بدون css هم دقیقا همچین چیزی میشود!

HTML در مقابل CSS

CSS درمقابل HTML
کدهای CSS دستوراتی هستند که توسط آنها میتوانیم تمامی خصوصیات ظاهری صفحه وبسایت را تعیین کنیم. بنابراین شما توسط کدهای HTML، اسکلت صفحه وب سایت خودتون رو پیادهسازی میکنید و با کدهای CSS مشخص میکنید هر عنصر چه خصوصیات ظاهریای باید داشته باشد. مثلا آن را رنگ میکنید و کلی ویژگی دیگر به آن اضافه میکنید.
CSS را میتوان مکملی بر زبان HTML دانست که با هدف پر کردن نقاط ضعف و خلاءهای آن توسعه یافته است.
کدهای CSS در بسیاری از کارهای تکراری، زمان طراحی و حجم کدهای سایت موجب صرفهجویی میشوند.
با CSS علاوه بر اینکه کدنویسی تمیزتری نیز خواهید داشت، از یک قطعه کد میتوانید برای صفحات مختلف HTML استفاده کرده و در زمان صرفه جویی کنید. CSS همچنین به بهبود سئو سایت نیز کمک میکند و به اصطلاح SEO Friendly است. زیرا استفاده از این کدها میتواند تاثیر بسیار خوبی در زیبایی و دسترسی پذیری صفحات وب، پشتیبانی از صفحات وب در دستگاهها و مرورگرهای مختلف و درنهایت بهبود تجربه کاربری داشته باشد.
CSS هرگز نمیتواند یک زبان برنامهنویسی باشد. زیرا اصلا ویژگیهای یک زبان برنامهنویسی، مثل متغیر ها، توابع، شرطها، حلقهها و… را ندارد. پس کاملا اشتباه است اگر CSS را یک زبان برنامهنویسی بدانیم. میتوانیم دربارهی CSS بگوییم که ابزاری است که استفاده از آن میتوانیم تگهای HTML خود را زیبا کنیم و صفحات وب چشمنوازی را طراحی کنیم.
روش اجرای فایل های CSS
فایل های CSS برای اجرا شدن به ابزار خاصی نیاز ندارند. شما برای اجرای فایل های CSS فقط به یک مرورگر نیاز دارید. فرقی نمیکند که مرورگر ما فایرفاکس باشد یا کروم. همه مرورگر ها از کدهای CSS پشتیبانی میکنند. تنها چیزی که برای اجرای فایل های CSS نیاز دارید، یک مرورگر (Browser) و ترکیب فایل های CSS با HTML است.
فریمورکهای CSS
امروزه توسعهدهندگان برای اینکه بهرهوری و سرعتشان بیشتر شود بجای استفاده از خود CSS به صورت مستقیم، از فریمورکهای آن بهره میگیرند. به همین دلیل تا به امروز فریمورکهای مختلفی از CSS درست شدهاند که طراحان و توسعهدهندگان هرکدام براساس تواناییها و قابلیتهای فریمورک، آنها را انتخاب میکنند. از دلایل اینکه فریمورکهای CSS تا به امروز در میان طراحان انقدر محبوب بوده این است که اغلب این فریمورکها به صورت مناسبی مستندسازی شدهاند و روند یادگیری در آنها ساده و سریع است.
برخی از مزایای فریمورکها عبارت هستند از تسریع روند توسعه، فراهم کردن لایهبندی ساده و خوب و بهتر کردن عادتهای طراحی وب.
- Bootstrap کتابخانهای از HTML ، CSS و Javascript
- Foundation – فریمورک واکنشگرا فرانتاند
- Uikit – فریمورک سبک فرانتاند
- Semantic UI
- Skeleton – استانداردی برای CSS واکنشگرا
- Bulma – یک فریمورک مدرن CSS
- Materialize – فریمورک فرانتاند طراحی به سبک متریال
- Pure – ماژولهای CSS
- Material UI
- Base – فریمورک بسیار ساده HTML و CSS
جاوا (Java)
جاوا یکی دیگر از زبانهای چندمنظوره است، یک زبان قدرتمند با ساختاری کاملاً استاندارد.
د. جالب است بدانید که جیمز گاسلینگ و همکارانش، جاوا را با شعار «Write once, Run anywhere» طراحی کردهاند. یعنی شما با یک بار کدنویسی میتوانید برنامهتان را روی هر پلتفرمی اجرا کنید.
جاوا نسبت به C++ سادهتر است و از مدل برنامهنویسی شیگرا استفاده میکند. مهمترین مشکل جاوا این است که شروع کار با آن ساده نیست. چرا که سطح بالایی دارد و سینتکس/syntax آن کمی پیچیده است.
آیا جاوا و جاوا اسکریپت شباهتی با هم دارند؟
این تشابه اسمی ممکن است خیلیها را به اشتباه بیاندازد. اما باید بدانید که این دو زبان کاملاً متفاوت هستند و جز تشابه اسمی، از نظر مفهومی و ساختاری هیچ شباهتی به هم ندارند.
سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست؟
CMS مخفف Content Management System است، به معنای سیستم مدیریت محتوا.
یک سیستم نرمافزاری شامل ابزارهایی جهت مدیریت وبسایتها میباشد. اکثر کاربران سطح وب بدون داشتن دانش برنامهنویسی نیز میتوانند از این سیستمهای مدیریت محتوا جهت طراحی و راهاندازی سایتشان استفاده نمایند.
با استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا میتوانید سایتهایی پویا یا داینامیک ایجاد نمایید. ابزارها و قابلیتهایی که سیستمهای مدیریت محتوا در اختیار شما قرار میدهند همگی امکان مدیریت مطالب، تصاویر، پیوندها و… را برای شما فراهم میکنند.
از بهترین سیاماسهای حال حاضر میتوان بهWordPress , Joomla! , Drupal , Wix , SquarSpace , Weebly و HubSpotاشاره کرد.
CMS های وردپرس، جوملا، دروپال، نیوک، توماتو کارت و مجنتو تحت PHP طراحی و بهینه سازی شدهاند.
سلام.خسته نباشید برای راه اندازی سایت برای شروع لاراول یا وردپرس رو انتخاب کنیم ؟
سلام… وردپرس سیستمی محتوا محور است و برای ساخت و مدیریت محتوا ایجاد شده است. بنابراین اگر وبسایت شما وبلاگ، سایت خبری، سایتهای آموزشی و سایتهای شخصی مبتنی بر محتواست، بهتر است از وردپرس استفاده کنید. امکاناتی نظیر دستهبندی مطالب، گالری تصاویر، مدیریت پستها و.. در وردپرس، ایجاد و مدیریت محتوا را در آن آسانتر می کند.
از طرفی، اگر وبسایت شما تعامل زیادی با کاربران و بازدیدکنندگان دارد، مثل ثبتنام، ورود، تالارهای گفتگو، رایگیری، گزارشگیری و … بهتر است از زبانهای برنامهنویسی مثل پایتون یا پیاچپی استفاده کنید که هر کدام فریمورکهای مخصوص خود را دارند.
فریمورکها کدهای سفارشی بهتری نسبت به وردپرس دارند و میتوان بسته به نیاز آنها را ایجاد کرد. همه موارد گفته شده در هر دو سیستم برنامهنویسی یا وردپرس امکانپذیر است. ولی برای پروژههای بزرگ بهتر است تفکیک فوق را در نظر بگیریم تا مدیریت و توسعه وب سایت دچار مشکل نشود.
معمولا بیشتر سایتها برای شروع میتوانند از قالبهای آماده وردپرس با توجه به نیاز خود استفاده کنند و بعد از گذشت یک سال و درصورت توسعه میتوان به فکر این افتاد تا سایت را از صفر با یکی از زبانهای برنامهنویسی نوشت.
مرسی، خیلی مفید بود.