درصد بازدیدکنندگانی که بعد از دیدن تنها یک صفحه از سایت شما خارج می شوند را باونس ریت (bounce rate) می‌گویند. به عبارت دیگر درصد خارج شدن بازدیدکننده بعد از دیدن فقط یک صفحه از سایت بدون مراجعه به صفحات دیگر و تعامل با سایت است. بنابراین اگر کسی فقط یک صفحه را ببیند و به صفحه‌های دیگر سر نزند، عملا Bounce اتفاق افتاده است

باونس ریت (بانس ریت یا بونس ریت) را با عباراتی نظیر نرخ بازگشت، نرخ دفع و یا نرخ پرش می‌شناسند. هرچه درصد باونس ریت پایین‌تر باشد، بهتر است. بالا بودن میزان بانس ریت سایت به این معنا است که سایت شما برای بازدیدکننده جذابیت چندانی نداشته و تمایلی به دیدن سایر صفحات سایت از خود نشان نداده است. اگر بانس ریت سایت پایین باشد، نشان می‌دهد شما در نگه داشتن بازدیدکننده در سایت موفق بوده‌اید و با مطالبی که در صفحه‌ی ورود خود گذاشته‌اید توانسته‌اید کاربر را در سایت حفظ کنید و تشویق به دیدن جاهای دیگر از سایت خود کنید.

نحوه محاسبه باونس ریت در گوگل آنالیتکس:

باونس ریت در گوگل آنالیتیکس، به طور مشخص اگر کاربر تنها یک درخواست به سرور آنالیتیکس بفرستد (یعنی تنها یک صفحه از سایت را ببیند، بدون اینکه از صفحات دیگر سایت بازدید کند و درخواستی برای سرور بفرستد) محاسبه می‌شود.

البته درصد بانس ریت توسط ابزارهای دیگر آنالیز وب مانند الکسا و … نیز محاسبه می‌شود. این ابزارها درصد باونس ریت را به صورت تقریبی از طریق فرمول زیر محاسبه می‌کنند:

باونس ریت

محاسبه بانس ریت سایت یک صفحه از سایت

از تقسیم تعداد بازدیدکنندگانی که در یک دوره فقط یک صفحه از سایت را دیده‌اند (یعنی بازدیدکننده‌های که یک صفحه را می‌بینند و خارج می‌شوند) بر تعداد کل بازدیدکننده‌های آن صفحه باونس‌ریت آن صفحه محاسبه می‌شود. البته عدد بدست آمده را در ۱۰۰ ضرب می‌کنیم تا درصد بانس‌ریت محاسبه شود. بدیهی است که فرمول بالا برای محاسبه‌ی بانس ریت تنها یک صفحه از سایت است و برای محاسبه‌ی بانس ریت کلی سایت باید تعداد بازدیدکنندگانی که در یک دوره فقط یک صفحه از سایت را دیده‌اند بر تعداد کل بازدیدکننده‌های سایت تقسیم کنیم. مثلا در یک روز تعداد بازدیدکننده‌های سایت (یونیک آی‌پی) تقسیم بر تعداد بازدید سایت

بدیهی است هرچه درصد باونس‌ریت سایتی کم‌تر باشد، نشان‌دهنده‌ی علاقه‌ی بیشتر بازدیدکننده‌ها به آن سایت بوده است.

چه دلایلی باعث می‌شود بانس ریت سایت بالا برود؟

۱- بی‌کیفیت بودن محتوا و مطالب اولین صفحه‌ای که بازدیدکننده‌ی سایت شما می‌بیند. الزاما منظور از اولین صفحه، صفحه‌ی اصلی سایت شما نیست و می‌تواند هر کدام از صفحات سایت شما باشد. نحوه‌ی ورود به این صفحه‌ی ورود شما ممکن است از نتایج گوگل و یا بنر تبلیغاتی از سایت‌های دیگر و یا بک‌لینک‌ها و … باشد.

۲- نامرتب بودن شکل ظاهری صفحه‌ی فرود و عدم رعایت پارامترهای زیبایی‌شناختی صفحه. چند مثال: جدا نبودن پاراگراف‌ها از هم، بد بودن فونت، ناخوانایی، رنگ‌های نامناسب، واکنشگرا نبودن سایت و نمایش نامناسب در موبایل و تبلت، گرافیک خسته‌کننده و غیر حرفه‌ای و …

۳- قدیمی بودن مطلب و ارائه اطلاعات نادرست

۴- سایت‌های تک صفحه

۵- افرادی که از موتورهای جستجو یا دیسپلی‌های تبلیغاتی وارد سایت شما می‌شوند و هم‌خوانی زیادی بین محتوای ارائه شده و چیزی که انتظار داشته‌اند نبینند

۶- افرادی که دائما به سایت شما سر می‌زنند و بعد از مدتی می‌بینند مطلب جدیدی در سایت شما نیست، موجب می‌شود سایت را سریعا ترک کنند

راه‌های کاهش درصد باونس ریت

۱- گاهی اوقات گوگل برای کلمات کلیدی خاصی که به زمینه کاری شما مربوط نیست و یا برای آن برنامه‌ریزی خاصی انجام نداده‌اید، جایگاه مناسبی در نتایج خود به سایت شما می‌دهد. این عبارات و کلمات را به‌درستی شناسایی کرده و از جامعه آماری خود خارج کنید.

۲- اگر سایت فروشگاهی و یا شرکتی دارید، در کنار ارائه‌ی محصولات خود، بخش وبلاگ سایت را نیز راه‌اندازی کنید و در مورد بیزینس خود اطلاعات بیش‌تری بدهید. با این کار، بازدید کننده تشویق به دیدن صفحات بیش‌تری از سایت شما می‌شود و مانع بیرون رفتن سریع کاربر و دیدن تنها یک صفحه از سایت را می‌شود.

۳- تقویت قسمت کامنت و نظر گذاشتن هر صفحه و همچنین پاسخ به کامنت‌ها

۴- ارجاع دادن در متن به صفحات دیگر سایت. سعی کنید مطالب سایت شما به حالت جزیره‌ای نباشد و یک پیوستگی در صفحات سایت شما وجود داشته باشد تا بتوان از صفحات مختلف به هم‌دیگر لینک داد. مثلا در بین متن‌های صفحه، روی کلماتی که قبلا درباره‌ی آن‌ها مطلب نوشته‌اید لینک دهید.

۵- نوشتن مطالب و محتوای جذاب و کاربرپسند

۶- قرار دادن پست‌های مرتبط در انتهای هر صفحه.

۷- اضافه کردن بخش‌های جذاب به انتهای صفحه نظیر پیشنهاد سردبیر، پیشنهاد مدیر و … تا بتوان کاربران را به بازدید سایر صفحات تشویق کرد.

بهبود بانس ریت سایت

چه اقداماتی برای بهبود بانس ریت سایت لازم است؟

باونس ریست مناسب سایت چند درصد است؟

به طور دقیق نمی‌توان گفت باونس ریت مناسب سایت چند درصد می‌باشد. باونس‌ریت مناسب هر بیزینس با بیزینس دیگر متفاوت است و ما نباید یک سایت با موضوع خاص را با سایت دیگر در موضوع متفاوت مقایسه کنیم. به عنوان مثال سایت‌های وبلاگی، پرتالی و … انتظار می‌رود باونس ریت بهتری داشته باشند و سایت‌های تبلیغاتی باونس ریت ضعیف‌تری به نسبت داشته باشند و یا شبکه‌های اجتماعی مسلما در این میان بهترین باونس ریت را داشته باشند.

بنابراین اگر می‌خواهیم نرخ بازگشت یا باونس ریت سایت‌ها را با هم مقایسه کنیم، باید توجه داشته باشیم که هر موضوع را با همان موضوع مقایسه کنیم. مثلا یک باونس ریت یک سایت تبلیغاتی را با یک سایت تبلیغاتی دیگر مقایسه کنید و یا باونس یک آژانس مسافرتی باید با سایر آژانس‌های مسافرتی مقایسه کنید و باونس یک بانک، با یک بانک مقایسه می‌شود و …

به طور کلی درباره درصد مناسب باونس ریت (Bounce Rate) می‌توان گفت:

باونس ریت زیر ۳۰ درصد عالی است.

باونس ریت ۴۰ تا ۷۵ برای سایت‌های معمولی طبیعی است.

بالای ۷۵ – ۸۰ درصد فاجعه محسوب می‌شود.

اگر بانس ریت (نرخ خروج) سایت شما بیش‌تر از متوسط سایت‌های هم موضوع با شما باشد، ممکن است جایگاه خود را از دست بدهید.

مثال از باونس ریت یک صفحه از سایت، بررسی یک گزارش توسط گوگل آنالیتیکس

آن‌چه در تصویر زیر می‌بینید یکی از گزارش‌های گوگل آنالیتیکس در مورد مطلبی است که در سایت بهترین پاسخ به “دانلود دیکشنری آفلاین وبستر برای سیستم عامل اندروید” اختصاص داده شده است. بررسی این گزارش برگرفته از سایت متمم است:

محاسبه بانس ریت توسط گوگل آنالیتیک

بررسی گزارش یک باونس ریت توسط گوگل آنالیتیکس

در بازه‌ی زمانی مورد نظر، ۲۲۶ نفر مجموعا ۲۶۳ بار از این صفحه بازدید کرده‌اند و متوسط مدت زمانی که در صفحه حضور داشته‌اند دو دقیقه و شش ثانیه بوده است. آنچه در گزارش فوق مد نظر ماست، نرخ Bounce است. همان‌طور که می‌بینید حدود ۶۷ درصد از بازدیدکنندگان این صفحه بانس داشته‌اند.

گوگل آنالیتیکس بانس را بر این اساس می‌سنجد که: در اثر بازدید شما از سایت، چند بار سایت ما به سرور گوگل آنالیتیکس درخواست داده و با آن رابطه برقرار کرده است.

شما لحظه‌ای که وارد این صفحه می‌شوید، سایت یک بار با سرور گوگل آنالیتیکس ارتباط برقرار می‌کند آمار بازدید ثبت شود. قاعدتا لینک دیگری در بهترین پاسخ را کلیک کنید، گوگل آنالیتیکس به نتیجه می‌رسد که شما بانس نداشته‌اید. اما اگر در همین صفحه بمانید و دیکشنری را دانلود کنید و دنبال زندگی خودتان بروید، چون ارتباط دیگری با آنالیتیکس برقرار نشده، برای این صفحه بانس در نظر گرفته خواهد شد.

البته بهانه‌های زیادی برای ارتباط با آنالیتیکس وجود دارد. مثلا ما می‌توانیم یک کد در صفحه قرار دهیم و از گوگل بخواهیم که اسکرول کردن صفحه را بررسی و ثبت کند (آیا شما به قسمت‌های پایین‌تر صفحه هم رفته‌اید؟).

حالا با یک بازدید شما عملا بیش از یک بار به سرور آنالیتیکس وصل می‌شویم و حتی اگر به صفحه‌ی دیگری نروید، جزو آمار بانس ثبت نخواهید شد.

بنابراین، از لحاظ فنی می‌توان نرخ بانس هر صفحه یا نرخ بانس کل سایت را بسیار به صفر نزدیک کرد. اگر چه این کار الزاما معنای خاصی ندارد و نمی‌توان از این نوع کاهش نرخ بانس خوشحال بود. فرض کنید شما قیمت ارز را جستجو کردید و وارد سایتی شدید و راضی نشدید (اطلاعات ناقص یا نادرست بود یا اصلاً اطلاعات ارز در آن صفحه نبود).

دوباره به گوگل باز می‌گردید و قیمت ارز را جستجو می‌کنید. در اینجا حتی اگر با انواع تکنیک‌ها، آنالیتیکس را فریب داده باشید که بازدیدکننده در سایت باقی مانده و بانس نداشته است، موتور جستجوی گوگل به این نکته توجه می‌کند که شما درنهایت بازدیدکننده را اقناع نکرده‌اید و این یک امتیاز منفی محسوب می‌شود.

در مقابل، ممکن است کسی به صفحه‌ای برود و قیمت ارز را ببیند و دنبال زندگی روزمره‌اش برود. آنالیتیکس این را به عنوان بانس ثبت می‌کند. الکسا هم احتمالا چنین قضاوتی خواهد داشت. اما گوگل این گزارش را ثبت می‌کند که یک نفر به این صفحه سر زد و راضی شد و به دنبال کارهای دیگرش رفت. پس محتوای صفحه اقناع‌کننده بوده و باید رتبه‌ی بالایی داشته باشد.

یک ویزیتور سایت چه زمانی باونس ایجاد می‌کند؟

  • کلیک کردن روی لینکی که به یک وب سایت دیگر می‌رود.
  • بستن مروگر یا بستن تب مربوط به صفحه‌ی ما
  • تایپ کردن URL جدید روی صفحه‌ای که باز است.
  • کلیک کردن روی دکمه‌ی بک و برگشتن به صفحه‌ی قبلی که سایت دیگری است.
  • تایم اوت شدن صفحه (معمولا زمان تایم اوت صفحه را ۳۰ دقیقه محاسبه می‌کنند)

 

 

guest
2 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments
محمود
محمود
4 years ago

من قبلا درمورد bounce rate مطالب زیادی مطالعه کرده بودم، ولی این پستی که شما به اشتراک گذاشتید کاملا شفاف یکپارچه و کامل بود،ممنون از مطلب خوبتون

علیرضا ظهیری سروری
علیرضا ظهیری سروری
2 years ago

درود بر شماو مطلبتون در مورد باونس ریت خوب و مفید بود برای من. ممنون