شاید پیش خودتون فکر کرده باشید چون دوربین حرفه ای  نداریم نتونیم عکس های خوب هم بندازیم یا چی کارهایی باید انجام بدم تا عکسام استاندارد تر باشه.
خب من امروز تو این پست میخوام چند تا نکته و چند تا درس مهم بدم بهتون که احتمالا بعد از خوندن کامل این پست بخش زیادی از تفکراتتون را عوض کنم و یادتون بدم  چطوری میتونید با دوربین گوشی های معمولی هم عکس های خوب بگیرید.
خب برای شروع یکم درباره ی لنز اکثر دوربین ها براتون بگم ولی قبلش اگر چند قسمت از تنظیمات  مهم برای گرفتن عکس رو توضیح بدم خالی از لطف نیست حین بیان این شاخصه ها توضیحات مختصری هم از دوربین گوشیتون میدم.

تاثیر نور در عکاسی

اولین شاخصه ای که میخام براتون توضیح بدم نور هست.
خب نور شاید یکی از مهم ترین شاخص های عکس باشه که شاید افراد مبتدی هم اولین چیزی که در یک تصویر تاریک براشون جلب توجه کنه نور تصویر است.
خب ما چون روی صحبتمون با عکاسای حرفه ای نیست مطلب رو خیلی ساده و مختصر میگم برای تنظیم نور هم سه تا شاخصه وجود داره که به ترتیب اهمیت ذکر میکنم.

سرعت شاتر

اولیش به نظرم سرعت شاتر هستش.
خیلی ساده سرعت شاتر سرعت باز و بسته شدن شاتر دوربینه واضح که هرچی این سرعت بیشتر باشه نور کمتری حسگر دوربین جذب میکنه و برعکس هرچی کمتر باشه نور بیشتری جذب میکنه خوب این شاخصه تو دوربین های گوشی توسط خود گوشی تنظیم میشه برای مثال دقت کردین چرا تو شب دوربین های گوشیتون نسبت به لرزش دستتون حساس ترن به خاطر همین شاخص هست.
شاید براتون سوال پیش بیاد که خب دوربین گوشی من حالت مانوال داره خودم میتونم تنظیمش کنم که ولی بهتون میگم خیلی گوشی های معدودی اند که این قابلیت و دارند و گوشی های معمولی فقط میتونند این حالتو شبیه سازی کنند مثل کارایی که ما میتوندیم با فتوشاپ و لایتروم بعدا با عکسمون انجام بدیم.

دیافراگم

شاخصه ی دوم نور، دریچه ی دیاف یا دیافراگم هستش.
دیافراگم متغیر یه آپشن بسیار کاربدی برای لنز گوشی هاست خب کار دیافراگم چیه دیافراگم میزان نور ورودی به حسگرای دوربین رو کنترل میکنه هرچی باز تر باشه نور بیشتر جذب میشه و به طبع هرچی بسته تر نور کمتر
گفتن این نکته خالی از لطف نیست که هرچی دیاف دوربین ما باز تر باشه حین فکوس بکگراند فید تر یا تار تری خواهیم داشت و هرچی بسته تر بکگراند شارپ تر یا واضح تری خواهیم داشت که به این پدیده تاثیر دیافراگم بر عمق میدان میگن
فکوس رو در ادامه توضیح میدم یک نکته ی خیلی جالب داره

ISO

از مطلب دور نشیم شاخصه ی بعدی حساسیت حسگرای دوربین به نور یا همون iso ست این شاخصه الویت آخر نورِ هرچی بیشتر باشه عکسمون روشن تره و برعکس هرچی پایین تر عکس تاریک تر ولی چرا این شاخصه ی به این آسونی آخر بیان میشه و اهمییت کمتری داره چون هرچی iso بالا تر باشه تصویر ما نویز بیشتری داره و بهتره نور رو با اون دوشاخصه ی اول تنظیم کنیم و موقع اجبار از iso استفاده کنیم دوربین گوشی ها هم دارای این شاخصه هستند ولی علت این که ما نویز کمتری میبینیم. تنظیم مناسب دوشاخصه ی قبل در گوشی و سازوکاره ادیت های خودکار تصاویر ما با گوشی اند

فکوس

تنظیمات بعدی تو عکس ها که میتونه تو زیبا شدن عکس خیلی کمک کنه فکوسه لنز دوربین های ما برخلاف دوربین های حرفه ای این قابلیت رو نداره که روی اجسام دور فکوس کنه و بکگراند فیدی به ما بده ولی شاید امتحان نکرده باشید دوربین اکثر گوشی ها میتون روی اجسام و سوژه های نزدیک فکوث خیلی خوبی کنن بکگراند بسیار فیدی به ما بدن
خب پس اولین درس ما اینه که اگه میخواهیم  عکسمون که با گوشی گرفتیم عمق میدان داشته باشه  باید تا جایی که میتونیم به سوژه نزدیک شیم.
شاید براتون سوال باشه که من که آیفون دارم یا میت یا هر گوشی که به ما تو حالت پرتره بک فید تری میده چی باید بگم که اون یک حالت شبیه سازی شدست که برای گوشیتون فراهم اوردن شما به سادگی میتونید فرق بین این دو فکوس با امتحان کردن ببینید.

همینجا قوله یک پست مفصل درباره ی لنزها و تفاوت تصاویر تو لنز های مختلف رو بهتون میدم

مکان سوژه در کادر ما

حالا میریم سراغ شاخصه ی بعدی مون که مکان سوژست خب در ابتدا اول براتون از قاب عکس بگم .

بستن یک قاب کاملا یک چیزه سلیقه ایه ولی چند نکته هستش که باید بدونید که مخاطب عکس شما ناخداگاه توجهش رو کدام ناحیه های عکستون هست.

در ابتدا قاب تصویرتون رو به نه قسمت مساوی تقسیم کنم این همون خطوطی هستند که دی خیلی از گوشی ها نمایش داده میشه خب دلیلش اینه که اگه تو محل تقاطع ای خطوط سوژتون و قرار بدین توجه بیشتری جلب میکنه. ولی جالب بدونید که دو محل تقاطع که سمت راست دوربین ما هست سوژه در اون مکان توجه بیشتری نسبت به چپ جلب میکنه.

طیف رنگی عکس ها

تنظیمات بعدی رنگ تصویر خیلی ساده و مختصر طیف رنگی گرم توجه بیشتری نسبت به رنگ های طیف سرد جلب میکند

شما با ترکیب ای دو شاخصه میتونید توجه مخاطب رو رویه سوژتون کنترل کنید

تا حالا اسم چرخ رنگ رو شدید چرخ رنگ شامل تمام طیف های رنگیست که در تصویر مشاهده میکنید هرچی از رنگ های روبروی هم بیشتر استفاده کنید عکسی شلوغ تر دارین ولی هرچی طیف رنگ های سوژه هاتون کنار هم باشد عکسی مینیمال تر دارین در عوض اگه تمام رنگ های شما رنگ هایی کنار هم باشند و سوژتون رنگی روبروی رنگ های شما باشد باز هم توجه بیشتری جلب میکند.

نکات جالب

حوصله تونو سر نمیارم در اخر چند تا نکته ی کوتاه. خالی از لطف نیست

1. هیچ عکس کجی زیبا نیست مگر این که با کج کردن کادر سوژه یا حد اقل چیزی رو صاف کرده باشیم سعی کنید تا جایی که جاداره زوم بدین رو سوژه و کادر و درست ببندید زوم مثل کراپ عکس بعد از گرفتن عکس می مونه.

2. اگر قراره جسمی صاف وارد کادر ما بشه بهتره از قطر های کادر یا حداقل موازی با این کادر ها وارد شود

3. توجه کنید که این قوانین عکسارو استاندارد میکند یعنی کمک میکنه که اجزاء عکس باهم در تناسب باشند ولی یادمون نره عدم تناسب خودش یک سبک گاهی اوقات چارچوب شکنی و نواوری خیلی عکسامونو جالب تر خواهد کرد عکس و برای دل خودتون بگیرید

4. من شخصا عکس های شلوغ رو به عکس های خلوت و مینیمال ترجیح میدم ولی این شلوغی باید به این گونه باشه که هر قسمت عکس ما جداگانه قاب جدیدی رو تشکیل بده دقیقا مثل یک کتابداستان که توش داستان چندنفر رو روایت میکنه یاده اون حرف خانم باجلان میفتم که نقل میکرد ((قبل این که عکسی بگیری اول باید داستانی براش داشته باشی

5. که اخرین نکته که برای کسانی که پست رو تا اخر خوندن شما میتونید با مکان سوژه ها بازی کنید حتما این کارو تمرین کنید سعی کنید با مکان سوژه ها اشکال هندسی خطوط مورب باز یا حتی خطوط مورب بسته بسازید خیلی المان های  عکستون رو متناسب با هم میکنه.

امیدوارم ازین پست خوشتون اومده باشه شاد و موفق باشید.

احسان خادم حسینی

درباره نویسنده این پست

احسان خادم حسینی هستم فارغ‌التحصیل رشته ریاضیات و کاربردها.

به نظرم میشه ریاضیات رو در همه چیز پیدا کرد بالاخص تصاویر.
مطالبی که می‌نویسم بیشتر تجربه‌های شخصی بنده هستند و قابل ارجاع نمی‌باشند. دوست دارم با ایجاد بستر گفتگو دانش خودم تو این حرفه رو ارتقاع بدم.

رسالت هنر ایجاد بهونه‌ای برای فکر کردن است.

مشاهده سایر پست‌های احسان خادم حسینی  >>

guest
12 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments
mohsen
mohsen
4 years ago

خیییلی خفن بود. بسی استفاده بریدم.

احسان
احسان
Reply to  mohsen
4 years ago

nazare lotfetoone

محمد
محمد
4 years ago

ممنون از اطلاعاتی که در اختیار ما گذاشتین، بنظر من سراغ موضوع بسیار کاربردی و جذابی رفتین… امروزه تقریبن همه گوشی موبایلی که دوربین هم داشته باشه دارن و این نکات خیلی می‌تونه کمک کنه که تصاویر بهتری رو خلق کنن و خاطرات زیباتری رو ثبت کنن… به اطرافیانم که نگاه می‌کنم خیلی‌ها هنگامی عکاسی به نکات مطرح شده در این پست دقت نمی‌کنن، معمولا توجه زیادی به کادربندی ندارند، به نور سوژه‌شون خیلی اهمیت نمی‌دن و در کل با عدم رعایت استانداردهای عکاسی آماتور، عکس گرفته شده عکس جذابی از آب درنمیاد…
البته بسیاری از افراد نیز علاقه زیادی به فیلم‌برداری با موبایل دارن که امیدوارم مثل همین دستورالعمل عکاسی با گوشی تلفن همراه، یک دستورالعمل هم برای فیلم‌برداری در حد آماتور بنویسید… با سپاس و تشکر فراوان از زحمات شما

احسان
احسان
Reply to  محمد
4 years ago

با تشکر از توجهتون حتما همینجا هم قول پستشو میدم بهتون خیلی ممنون

علی
علی
Reply to  محمد
4 years ago

البته فکر میکنم با دوربین‌های پیشرفته امروزی دیگه عکس گرفتن کار سخت و دشواری نباشه و هرکسی میتونه بهترین تصاویر رو خلق کنه

کیوان
کیوان
4 years ago

خیلی عالی بود تاحالا به تنظیمات دوربین گوشی خودم فکر نکرده بودم.

احسان
احسان
Reply to  کیوان
4 years ago

ازین به بعد توجه خواهی کرد

Reza
Reza
4 years ago

آقای خادم ممنون از اطلاعات خوبی که به اشتراک گذاشتین. من پیج اینستاگرام شمارو فالو کردم امروز، عکس های خیلی خوب و خفنی میذارید.

احسان
احسان
Reply to  Reza
4 years ago

نظر لطفتون هستش

نیما احمدی
نیما احمدی
4 years ago

وااقعا فوق العاده بود … مدتی هست که دغدغه یه دوربین عالی واسه شروع عکاسی هستم ولی خب با این قیمتا هیییچ کاری نمیشه کرد. این مطلب نظرمو عوض کرد جدی … مرسی آقای احسان … پیج اینستاگرام دارید؟

زهرا
زهرا
4 years ago

خیلی جذاب و کاربردی بود. به بعضی از نکاتی که گفتین تا حالا توجهی نکرده بودم. سعی می‌کنم از این به بعد منم عکسای بهتری بگیرم. ممنون