یکی از سرویسهای رایگان گوگل برای تجزیه و تحلیل اطلاعات وبسایتها، گوگل آنالیتیکس است. این ابزار برای مدیریت و بهینهسازی وب سایت شما ضروری است و اطلاعات بسیار باارزش را جمع آوری میکند. توجه کنید که صرفا نصب این ابزار کمکی به ما نمیکند و ما باید از این اطلاعات استفاده کنیم و آنها را تحلیل کنیم و یک سری تغییرات را در جهت مثبت و رشد کسب و کار خود انجام دهیم.
گوگل آنالیتیکز اطلاعات زیادی از قبیل میزان بازدید وب سایت، تعداد بازدیدکنندگان، بیشترین و کمترین بازدیدها مربوط به کدام صفحه ها بوده، درصد نرخ تبدیل، اطلاعات رفتاری کاربرها، روش جذب کاربرها، عملکرد آنها و هزاران اطلاعات دیگر را در اختیار شما قرار میدهد. کار کردن با گوگل آنالیتکس آسان میباشد، اما ممکن است در ابتدا برایتان گنگ باشد که جای نگرانی ندارد. در این مقاله به صورت کاملا اجمالی نحوه کار کردن با آن توضیح داده شده است.
نحوه ایجاد حساب کاربری
به وب سایت گوگل آنالیتکیس مراجعه کنید و در صورتی که اکانت دارید با آن وارد شوید . در غیر این صورت با انتخاب گزینه ایجاد یک حساب کاربری وارد صفحه ای می شوید که از شما اطلاعاتی از جمله: نام، جنسیت، تاریخ تولد و غیره را می خواهد. در مرحله بعدی، نام و آدرس وب سایت خود را وارد کنید. سپس نوع کسب و کار و بازه زمانی منطقه خود را انتخاب کنید. برای داشتن آمار دقیق نسبت به سایت مورد نظر باید این قسمت را به درستی انتخاب کنیم. در نهایت روی گزینه گرفتن ردیابی ID و یا get tracking ID کلیک کنید تا به کد ردیابی دسترسی پیدا کنید. این کد به صورت ترکیبی از حروف UA و یک سری عدد می باشد که برای هر وب سایتی منحصر به فرد است
نحوه نصب صحیح گوگل آنالیتیکس
- درج کد به صورت مستقیم در تگ head
برای این کار لازم است، کد مربوطه را که پس از ثبت نام در آنالیتیکس در اختیارتان قرار گرفته است، را در تگ head سایت خود درج کنید. به طور مثال اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده میکنید. به فایل header.php مربوط به تم اصلی سایت را یافته و در تگ کد مربوطه را کپی کنید. یا میتوان از افزونه گوگل آنالیتیکس استفاده کنید.
- استفاده از سرویس گوگل تگ منیجر
بدین منظور میبایست یک container جدید در تگ منیجر ایجاد کنید و کد ردیابی گوگل آنالیتیکس را در آن وارد کنید. سپس کد جاوا اسکریپتی که در اختیار شما قرار میگیرد را در تمام صفحات وب سایت خود قرار دهید.
گوگل آنالیز چه گزارشاتی در اختیار ما قرار میدهد؟
این بخش از5 قسمت تشکیل شده است و در ادامه به صورت مختصر توضیح داده میشود.
- (اطلاعات لحظهای) Realtime:
در این بخش میتوانید به صورت لحظهای یک سری اطلاعات مرتبط با سایت خود را ببینید و بررسی کنید. مثلا تعداد بازدیدکننده فعال لحظهای روی سایت، هم اکنون در کدام یک از صفحات سایت شما حضور دارند، از چه منابعی وارد سایت شما شده اند و غیره.
- (مخاطبان) Audience:
دادههایی که درمورد ویژگی های رفتاری کاربرها مثل موقعیت جغرافیایی، زبان، سیستم، میانگین سنی، موقعیت جغرافیایی و … را در اختیار شما قرار میدهد.
- (نحوه جذب) Acquisition:
در این بخش میتوانید بررسی کنید کاربران از چه طریقی وارد سایت ما شدهاست و ترافیک ورودی سایت خود را بررسی کنیم.
- (رفتار) Behavior :
کاربران چه رفتاری در سایت ما دارند و نحوه تعامل آنها با قسمت های مختلف سایت چگونه است. به طور مثال کدام صفحهها بیشترین بازدید را دارد، میزان ماندگاری کاربرها و سرعت بارگزاری، نرخ پرش و ..
- (تبدیل) Conversion:
نرخ تبدیل را از این بخش میتوانیم پیگیری کنیم و بررسی کنیم چه تعداد از افرادی که وارد سایت ما شدهاند، طبق اهداف خاصی که ما از قبل تعیین کرده ایم عمل کردهاند و تبدیل اتفاق افتاده است. به عنوان مثال تبدیل بازدید کننده به کاربر سایت یا تبدیل کاربر به خریدار و یا هر هدف دیگری که تعریف کردهایم.
چگونه در آنالیتیکس هدف(goal) تعریف کنیم؟
در بخش admin/view/goals میتوانید مرتبط با سایت خودتان اهدافی تعیین کنید و مشخص کنید چند درصد از کاربران فرایندهای مشخص که مدنظر شماست را انجام میدهند.
برای درک بهتر با یک مثال آموزش ساخت Goal در آنالیتیکس توضیحات مربوطه را شروع می کنیم؛ فرض کنید ما در سایت خود از یک سیستم چت آنلاین استفاده میکنیم و میخواهیم بررسی کنیم چند نفر بر روی آن کلیک میکنند و به شروع به چت کردن میکنند. برای ثبت این Goal در گوگل آنالیتیک مراحل زیر را دنبال نمایید.
بعد از اضافه کردن هدف مورد نظر خود لازم است تنظیمات زیر را درنظر بگیرید و با یک سری از مفاهیم زیر آشنا شوید.
برای goal setup حالتهای مختلف Template، Smart goal و Custom میتوانید در نظر بگیرید. بهتر است حالت custom را انتخاب کنید و برای آن name و ID تعریف کنید.

انتخاب حال custom برای goal setup
درقسمت goal description میتوانید اهداف خود را از طریق مقصد (Destination)، مدتزمان (Duration)، تعداد صفحه به ازای هر بازدیدکننده (Pages/Screen per Session) و رویداد (Event) پیگیری کنید. توضیحات مربوط به هر کدام در عکس زیر قابل مشاهده است. برای goal description دو حالت destination و event بسیار رایج و کاربردی است. در اغلب موارد بهتر است هدف خود را از نوع «مقصد» یا Destination انتخاب کنید که با انتخاب این گزینه و تعریف یک آدرس ثابت و هدایت کابران به آن صفحه خاص یک هدف تعیین کنید. پیشنهاد میکنیم اهداف خود را بر اساس تعداد صفحه یا مدتزمان انتخاب نکنید. این موارد بیشتر از آنکه هدف باشند، شاخصهایی برای بررسی عملکرد کلیدی هستند.

انتخاب حالت event برای هدف شروع چت کردن در سایت در بخش goal description
در نهایت در بخش goal details میتوانید شرط برای آن تعریف کنید و مراحل تعریف هدف را به پایان برسانید.

تعریف جند شرط برای رویدادی که تعریف کرده بودیم
و سپس گزارشات مربوطه را از بخش goal conversion پیگیری کنید.
چگونه به اطلاعاتی که در آنالیتیکس احتیاج داریم، سریعا دسترسی پیدا کنیم؟
آنالیتیکس دارای قابلیت هوش مصنوعی است و از بخش insights که در سمت راست پنل کاربری آنالیتیکس قرار دارد، به راحتی میتوانید سوال خود را سرچ کنید و یک گزارش کلی از آن ببینید و برای دسترسی به اطلاعات بیشتر و تحلیل دقیق آن، به بخش گزارش مربوط به آن از طریق کلیلک کردن بر روی go to report بروید.

مشاهده گزارش مربوط به نرخ پرش از طریق جستجو عبارت my bounce rate
ABC analysis در گوگل آنالیتیکس چیست؟
Acquisition: منظور از جذب، روشی است که کاربران خود را بدست آوردهاید. طریقهی جذب کاربر میتواند از طریق موتور جستحو، شبکه های اجتماعی و غیره اتفاق بیافتد.
Behavior: اطلاعات رفتاری کاربران در سایت شما است که به شما اجازه میدهد که محتوای خود را مطابق نیاز آنها تغییر دهید و آن را بهینه نمایید.
Conversion: همان طور که توضیح داده شد، تبدیلها زمانی صورت میگیرند که یک کاربر اهداف شما را عملی میکند و در نتیجه تبدیل به یک کاربر ثابت یا مشتری شما شود. این اهداف میتواند برای هر سایت متغیر باشد، مثلاً هنگامی یک کاربر در وبسایت شما ثبت نام میکند یا خرید انجام میدهد یا اکشن دیگری که مدنظر شماست انجام میدهد.

مشاهده بخش آنالیز ABC در جدول گزارش ترافیک ورودی سایت
گزارشات را میتوانید به صورت نمودار، جداول و غیره مشاهده کنید و مقایسه و تحلیل کنید. همچنین میتوانیدsegment برای گزارش خود تعریف کنید و طبق فیلترهایی که برای آن تعریف میکنید، چند بخش را با هم مقایسه کنید و گزارش آن را اکسپورت بگیرید. همچنین از بخش discover میتوانید،با مقالات و ابزارهای بیشتر آشنا شوید.
جالب بود. من مدتهاست از گوگل آنالیتیکس برای تحلیل بازخوردهای و بازدیدهای وبسایت خودم parsianagent.ir استفاده می کردم و چند تا نکته در مورد استفاده ازش رو از مقاله شما آموختم الان. ممنون